Tornar Avaluacions

2009

El comerç just surt al carrer
Organisme que encarrega l'avaluació:
Agència de Cooperació Internacional de les Illes Balears
Període del programa:
2008
Import total:
30.000 € subvencionats
Institució executora:
Associació S’Altra Senalla
Institucions cooperants:
Agència de Cooperació Internacional de les Illes Balears
Autores de l'informe:
Núria Camps i Vidal, Andrea Feix-Ruf i Imma Bartrina i Rams
Tipus d’avaluació i data:
Avaluació final, desembre 2009
Sector:
Educació pel desenvolupament i Comerç just

El context

El comerç internacional està dominat per les empreses transnacionals que imposen les seves regles del joc: mantenir un sistema comercial basat en l’explotació dels petits productors i treballadors del Sud, l’exhauriment dels recursos naturals, la contaminació de la natura, l’explotació laboral infantil, la discriminació de la dona i la repressió sindical. A través d’organismes internacionals com l’Organització Internacional del Comerç, els països del Nord imposen el lliure mercat on són competitius i creen mecanismes proteccionistes on no poden competir amb els països del Sud, com ara en l’agricultura. Els productes del Sud es troben així desfavorits en la competència internacional.

Els consumidors del Nord, sent conscients del seu poder com a tal -sense consumidors no hi ha ni producció ni beneficis-, poden usar-lo per crear un món basat en valors ètics. Mitjançant el pagament de salaris justos, unes bones condicions laborals, el respecte al medi ambient o les inversions a la comunitat, entre altres, el comerç just “humanitza” el comerç internacional i és una de les maneres que els consumidors i ciutadans tenim per deixar de col·laborar amb un sistema comercial que provoca pobresa i marginació, tot participant en la construcció d’un món més just.

El projecte a avaluar

L’avaluació es centrarà en el projecte El comerç just surt al carrer, impulsat per l’associació S’Altra Senalla. Té l’objectiu de difondre el comerç just, i analitzar les causes i les conseqüències de la seva existència. El projecte ofereix activitats educatives i de sensibilització, per tal que les propostes puguin arribar a un ventall ample de població.

El projecte ha estat executat a les Illes Balears -Mallorca, Menorca i Eivissa- i és un exemple de la importància de la sensibilització i l’educació pel desenvolupament en el marc del compliment dels objectius i compromisos de les polítiques de cooperació pel desenvolupament, que han guanyat un reconeixement creixent en les institucions cooperants en els darrers anys.


AVALUEM, anàlisi i desenvolupament. Rocafort, 242 bis, 3r pis - 08029 - Barcelona. Tel. 93 322 17 36 - 606 995 623

nuriacamps@avaluem.cat | avaluem@avaluem.cat