Tornar Avaluacions

2010

Minga Ciudadana
Organisme que encarrega l'avaluació:
Xarxa de Consum Solidari
Període del programa:
2008-2009
Import total:
349 930,49 € sol·licitats
Institucions executores:
Xarxa de Consum Solidari
Institucions cooperants:
Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD)
Autores de l'informe:
Núria Camps i Vidal, Andrea Feix-Ruf i Imma Bartrina i Rams
Tipus d’avaluació i data:
Avaluació final, 2009
Sector:
Participació ciutadana

El context

Després d’anys de crisi econòmica, política i social a l’Equador, el govern actual proposa una reforma en tots aquests àmbits amb una Asamblea Nacional Constituente que tingui una àmplia participació ciutadana. En aquests moments es podria redefinir, doncs, el paper de l’estat, el model de desenvolupament, les instàncies de participació o les competències dels governs locals, per exemple.

Equador ha vist com recentment s’han activat processos de participació social i ciutadana en l’àmbit local, tant per la via de plans participatius com per la de formació d’assemblees. No obstant, un anàlisi preliminar de vàries experiències en aquest camp constata que en molts casos els plans participatius no tenen un gran nivell de compliment, i es queden en orientacions molt generals sense indicadors per mesurar el seu compliment. En la majoria de casos no hi ha pressupost participatiu, o és molt reduït en relació al pressupost municipal. D’altra banda, els mecanismes de rendició de comptes i control social són en general incipients o inexistents.

El projecte a avaluar

El projecte Minga Ciudadana. Democracia, participación y cambio social: hacia una Red de ciudadanías activas en diversas localidades del Ecuador pretén enfortir, sistematitzar i coordinar les experiències de participació local existents a través d’una xarxa nacional. Es pretén que aquesta xarxa elabori una agenda de temes prioritaris, una estratègia d’incidència política i unes accions que facin visible la xarxa i les seves prioritats d’acció. Amb tot, es facilitaria la incidència política de la xarxa sobre la definició d’una nova arquitectura de l’Estat equatorià que, tot apostant per la descentralització, afavoreixi la participació de la població i dels seus sectors organitzats en l’àmbit local.

A través de l’avaluació es pretén analitzar la metodologia i els resultats de les activitats realitzades, així com la sistematització del procés, per tal d’extreure conclusions sobre els resultats obtinguts i fer recomanacions.


AVALUEM, anàlisi i desenvolupament. Rocafort, 242 bis, 3r pis - 08029 - Barcelona. Tel. 93 322 17 36 - 606 995 623

nuriacamps@avaluem.cat | avaluem@avaluem.cat